søndag den 20. januar 2013

Lærerens rugbrød

Har man lyst til at give sig i kast med at bage sit eget rugbrød, så har jeg en opskrift, som giver et super rugbrød hver gang. Men pas på - det er vanedannende!
Det er som sådan ikke svært at bage sit eget rugbrød, det kræver bare lidt planlægning, da det skal hæve over flere omgange. Derudover er det vigtigt med gode rugbrødsforme (med teflon-belægning, så brødene ikke sidder fast). 

SURDEJ:
Det nemmeste er at låne dig frem til en surdej - og kan du det, så springer du denne del over!

Ellers kan du også sagtens lave den selv.
Du kan også bruge andre surdejsopskrifter, så længe det er til rugbrød:

Brug fx:                    
200 g rugmel
1  spsk mørk sirup
1,5 dl lunkent vand
1 dl kærnemælk
2 g gær

Kom alle ingredienserne i en stor skål og rør godt sammen. Kom det på patentglas, som kun må være fyldt halvt op og lad det stå minimun
2 døgn i køleskabet.


RUGBRØDET (3 stk):
1. dag: 
1 portion surdej røres sammen med
1,5 liter lunkent vand
600 g hvedekerner
150 g groft rugmel
750 g hvedemel

Dejen dækkes til med et klæde og stilles lunt til næste dag.

2. dag:
Dejen tilsættes:
3 spsk salt og
3 spsk sirup (rørt ud i 1/2 liter lunkent vand)
400 g rugkerner
ca 500-700 g rugmel (jeg bruger ca 600)


Dejen skal være fedtet som grød og der må ikke komme fingre i!
HUSK at tage en portion fra til surdej, som sættes på køl med det samme.(Surdejen kan bruges igen efter 4 dage og inden max 2 mdr). Kom dejen i smurte forme og lad dem hæve i 2-6 timer. 

Brødene pensles med smeltet smør/margarine og bages ved 210 grader i ca 1,5 time. Læg et stykke bagepapir over brødene de første 45 min. Afkøl på bagerist.
_________________

Jeg halverer som regel opskriften, og får derfor 2 lave rugbrød ud af det, da jeg har store rugbrødsforme (se billede!). Til denne halvering bruger jeg 300 gram rugmel og bager dem i 1 time og 10-15 min.

Du kan evt. erstatte det almindelige hvedemel med "hvid hvede", som et endnu sundere alternativ. Hvid hvede er et fuldkorns produkt med skaldele og kim.






2 kommentarer:

  1. Super god rugbrød. Jeg har lavet 4 stk af den oplyste mængde. Hilsen Svend.

    SvarSlet