Bollerne er super lækre, når de er helt nybagt, men er også gode at fryse ned og fx varme på brødristeren (så får de den samme sprødhed, som de nybagte).
40 g gær
4 dl vand
2 tsk honning
3 dl mørk øl
2 tsk honning
250 g rugmel
550 g mel (eller mere...dejen skal slippe skålen)
50 g blødt smør
Opløs gæren i lunken vand og øl. Tilsæt salt, mel, honning - og ælt. Tilsæt smør og ælt videre til dejen er smidig og slipper skålen. Dejen skal dernæst hæve i en halv time, i skålen. Derefter formes dejen til boller og der skæres et dybt kryds (mønster) i bollen. Bollerne hæver i ca 2 timer før de bages på 200 grader i ca 15 min, alt afhængig af størrelse. Bollerne skal have en sprød skal og må ikke få for lidt.
Tip:
Husk at banke under bollen, for at finde ud af, om den er helt bagt. Lyder bollen hul, når man banker på bunden, er den færdig.
Bollerne kan også koldhæves, så tilsættes der bare 15 g mindre gær. Dejen stilles til hævning med et fugtigt klæde, natten over i køleskab og efterhæves på køkkenbordet næste morgen i mindst en time.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar