tirsdag den 19. august 2014

Sprøde kerneboller

Mit køkkenskab bugner af forskelligt mel og kerner, og derfor besluttede jeg mig for at komme lidt i bund med noget af det. Det blev til disse skønne boller, fyld med en masse gode kerner. Har du ikke alle kernerne, kan du sagtens erstatte med andre slags eller doble op på de andre kerner. 

Ingredienser til ca. 14 boller.

25 g gær
5 dl lunken vand
1 spsk salt
1 tsk honning
1 spsk olie
200 g sigtemel
Ca. 500 g hvedemel 
50 g græskarkerner
50 g durumkerner
50 g solsikkekerner
50 g hørfrø
2 håndfuld rug- eller havregryn

Hakkede kerner til drys (efter eget valg)

Rør gæren ud i vandet - og tilsæt resten af ingredienserne (lad lidt af hvedemelet blive tilbage, så du selv vurderer, hvor meget mel der skal tilføres undervejs i ælteprocessen). Ælt dejen rigtig godt igennem (gerne på røremaskine i 10 min) og lad dejen hæve i skålen i ca. 1 time. Form derefter 14 boller (gider du veje dem, kommer de til at veje ca 100 gram hver) og læg dem på 1 eller 2 bageplader beklædt med bagepapir. Lad bollerne efterhæve i 1, gerne 2 timer. Pens med vand og drys med kerner inden de skal i ovnen.

Varm ovnen op til 230 grader (alm ovn) - samtidig med at du sætter en bageplade i bunden af ovnen. Sæt dernæst bollerne midt i ovnen, hæld 1 dl vand i bunden af bradepanden og skru ned til 200 grader (alm ovn) - og bag boller i ca. 20 minutter (vend en bolle om og bank på den - føles den hul, er den færdig).

Tip:
Erstat evt. de 200 gram sigtemel med et grovere alternativ - fx fuldkorns hvedemel eller rugsigtemel.

Ingen kommentarer:

Tilføj en kommentar